Zweedsestraat 2-12,
7202 CK, Zutphen
info@deautofabriek.com Uw betaalbare garage!
+31(0)6-229 179 66 Ma-Vr 09.00 - 17.30

Wat is APK?

Algemene periodieke keuring

Een Nederlands keuringsbedrijf is te herkennen aan dit schild Apk_schild garage zutphen
De algemene periodieke keuring (apk-keuring[1] of kortweg apk) is de Nederlandse implementatie van de in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

Nieuwe auto’s die op benzine rijden moeten (anno 2008) vier jaar na de ingebruikname voor het eerst worden gekeurd, daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens ieder jaar opnieuw. Nieuwe auto’s die op diesel of lpg rijden moeten de eerste keer na drie jaar worden gekeurd en daarna jaarlijks. Auto’s ouder dan 30 jaar hoeven slechts om de 2 jaar te worden gekeurd,[2], auto’s van voor 1960 zijn vrijgesteld van de keuringsplicht.[3] De afloopdatum van de keuringsperiode staat in het keuringsrapport.

Vanaf 20 mei 2018 wordt strenger gekeurd met onder andere aandacht voor het antiblokkeersysteem (ABS), het airbag- en gordelspansysteem, een correcte bandenspanning, de elektrische stuurbekrachtigingen en de elektronica van het remsysteem.[4]

De auto mag tot 2 maanden vóór de einddatum ter keuring aangeboden worden. Bij goedkeuring wordt de oude datum verlengd. Wordt de auto twee maanden vóór de afloop van de huidige periode opnieuw goedgekeurd, dan geldt de nieuwe periode dus 2 maanden langer. De einddatum van het keuringsbewijs mag niet overschreden worden.

Met ongeldige apk mag het voertuig niet op de openbare weg komen. Wel mag via de kortste weg naar een apk-station gereden worden. Het voertuig moet dan gestald worden op privéterrein niet zichtbaar vanaf de openbare weg, en geschorst om niet te hoeven voldoen aan de apk-plicht. Zonder geldige apk of schorsing volgt automatisch een boete.

De verplichte apk werd in Nederland ingevoerd op 15 september 1985.

(Bron: Wikipedia)